Trainingen voor stresspreventie en stressregulatie
Trainingen voor stresspreventie en stressregulatie

StressLoos' blog
nieuws, nieuwtjes & praktijkervaringen

Redactie

Revolutionaire ontwikkelingen stressonderzoek:

Stress in Actionproject

Stress is een alomtegenwoordig fenomeen in ons moderne leven. Het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor gezondheid en economie. Gelukkig werken wetenschappers van Amsterdam UMC in samenwerking met collega's van de Vrije Universiteit Amsterdam en andere vooraanstaande kennisinstellingen, aan een baanbrekend project: Stress-in-Action.

Met een toekenning van maar liefst 19,6 miljoen euro van de regering, streven zij ernaar nieuwe methoden te ontwikkelen om stress in het dagelijks leven te meten en te verminderen. Uiteindelijk doel: het voorkomen van stressgerelateerde ziekten.
 

De impact op gezondheid

Het is cruciaal om de impact van stress op ons dagelijks leven te begrijpen om de volksgezondheid en het welzijn van de bevolking te verbeteren. Onder leiding van Amsterdam UMC-hoogleraar Brenda Penninx, gespecialiseerd in Psychiatrische Epidemiologie, benadrukt het project de noodzaak om stressgerelateerde aandoeningen te voorkomen. Langdurige stressniveaus kunnen immers leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst, burn-out en zelfs hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.


Stress; modewoord van het moderne leven

Ondanks de ernstige gevolgen van stress, wordt het vaak beschouwd als het 'modewoord' van het moderne leven. Professor Brenda Penninx benadrukt dat stress, hoewel wijdverspreid, niet normaal hoort te zijn. Dagelijkse stress heeft negatieve gevolgen voor alle aspecten van ons leven, en volgens de Wereldgezondheidsorganisatie vormen stressgerelateerde aandoeningen de grootste ziektelast en bedreigen ze niet alleen ons welzijn, maar zelfs de gezonde economie.


De kloof in ons begrip

Een beperkt begrip van stress vormt een obstakel voor effectieve interventies. Hoogleraar Eco de Geus van de Vrije Universiteit Amsterdam benadrukt dat ons begrip van persoonsspecifieke patronen van stressreacties in de 'echte wereld' tekortschiet. Dit resulteert in een kloof tussen ons begrip van stress, hoe we het meten en hoe het onze gezondheid beïnvloedt.


Verbeterde technologie & methoden

Het Stress in Actionproject maakt gebruik van recente vooruitgang in technologie en methoden om stressonderzoek van het laboratorium naar het dagelijks leven te verplaatsen. Deze ontwikkelingen stellen onderzoekers in staat om nauwkeuriger en sneller stress te onderzoeken en de invloed ervan op de mens te begrijpen. Het meten van persoonsspecifieke stressreacties in realtime wordt mogelijk. Dit geldt ook voor het identificeren van gunstige stressresponsen en het voorkomen van schadelijke effecten op de geestelijke en lichamelijke gezondheid.


Stress in Action, een decennium lang intensieve samenwerking

Dankzij de Zwaartekrachtsubsidie van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) kunnen onderzoekers van Amsterdam UMC en de VU de komende tien jaar intensief samenwerken met topwetenschappers van andere vooraanstaande Nederlandse universiteiten, waaronder het UMC Groningen, de Rijksuniversiteit Groningen, het Erasmus MC en de Universiteit Twente. Het totale budget van ruim 142 miljoen euro voor zeven consortia onderstreept de ambitie van de regering om de wetenschap op het gebied van stress te bevorderen.

De komende jaren kunnen we veel verwachten van Stress in Action. De resultaten ervan kunnen een aanzienlijke impact hebben op de manier waarop we stress begrijpen, meten en behandelen. De weg naar een stressvrij leven lijkt dichterbij dan ooit.

Bron:
https://www.amsterdamumc.org/nl/vandaag/miljoenensubsidie-voor-onderzoek-naar-stress.htm

door Redactie 22 januari 2024
Ondersteuners dragen ook de stress 
door Jane 14 april 2023
Dumfries: 'Ik zocht innerlijke rust'
door Jane 4 april 2023
Minder accountants door o.a. afhakende studenten (werkdruk)
Share by: